
Waarden en normen
Als kinderen opgroeien leren ze gaandeweg de wereld om hen heen kennen. Eerst ontdekken ze de cultuur, gewoontes en regels binnen het eigen gezin. Binnen mijn gastouderopvang groeien ze op met andere kindjes en maken ze kennis met andere gewoontes en culturen. Zo wordt de leefwereld van het kind steeds groter.
Kinderen maken kennis met de gewoontes en omgangsregels in het groepje. Soms verschillen deze waarden en normen van thuis. De kinderen leren hier op een passende en respectvolle manier mee om te gaan. Ze leren zich verplaatsen in anderen en krijgen begrip voor verschillende manieren van leven. Hierbij heb ik een voorbeeldfunctie in het hanteren van waarden en normen.
Ik kijk welke mogelijkheden en kansen een kind heeft. Door het gedrag en situaties te bespreken gaan de kinderen de wereld om hen heen steeds beter begrijpen en maken kennis met verschillende culturen. De kinderen leren ook van elkaar wat wel en niet mag. Vaak gaat het om allerlei ongeschreven regels: hoe gaan we met
elkaar om, samen delen, op je beurt wachten etc. Verder maken kinderen in de groep kennis met waarden en normen, zoals respect voor elkaar en respect voor de omgeving. Zo zetten ze de
volgende stap in het verkennen en leren kennen van de samenleving.
Bij mij kan ieder kind zichzelf zijn en zich ontwikkelen. Als gastouder maak ik het hele jaar door samen met de kinderen creatieve kunstwerkjes, passend bij elk seizoen (winter, lente, zomer en herfst). De kinderen maken voor moeder- en vaderdag een leuke verassing, ze maken lampionnen voor Sint Maarten en ik besteed aandacht aan Sinterklaas, Kerst, Koningsdag etc. Plezier en creativiteit staan centraal, ongeacht de jaargetijden.
Emotionele en fysieke veiligheid
Ik maak een onderscheid tussen fysieke en emotionele veiligheid.
Emotionele veiligheid.
Emotionele veiligheid is een voorwaarde voor kinderen om zich te ontwikkelen en om te leren.
Omdat ik altijd het enige aanspreekpunt ben in de groep bouw ik een (vaste) relatie op met de kindjes. Dit doe ik door geborgenheid en structuur te bieden en een vaste dagindeling te hanteren en door een fijne sfeer te creëren waarin kinderen zich prettig en gezien voelen.
Ik bied warmte en emotionele ondersteuning. Daarbij toon ik
respect voor de autonomie van elk kind.
Ook de groep waarin het kind speelt is belangrijk voor het gevoel van veiligheid
Fysieke veiligheid.
De inrichting van de buiten- en binnenruimte geeft kinderen de
mogelijkheid om ongestoord te spelen. De ruimte biedt genoeg
ontplooiingsmogelijkheden en is veilig.
Ik beschik over een up-to-date certificaat Eerste Hulp Bij Ongevallen Kinderen (EHBO-K). Een Risico-inventarisatie Veiligheid en gezondheid en de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling maken daar deel van uit. Deze is op te vragen in mijn gastouderopvang of op de website van mijn gastouderbureau 4Kids. Ik zie erop toe dat de kindjes veilig spelen door grote risico’s te beperken en ze om te leren gaan met kleine risico’s zoals: struikelen, botsen tijdens een spel, etc.
In mijn gezin hebben wij een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) en wij staan
ingeschreven bij het Personenregister Kinderopvang waardoor continue screening plaatsvindt.
Sociale vaardigheden.
Positieve interacties tussen kinderen bevorderen het welzijn en vergroten de sociale vaardigheden.
Ik stimuleer de interactie tussen de kinderen op een positieve wijze.
Ook feestvieren, afscheid nemen als een kind de kinderopvang verlaat zijn rituelen die de groep vormen. De kinderen spelen in een groep van vijf, soms in een klein groepje of
met zijn tweetjes (afhankelijk van vakanties of ziekte). Soms met leeftijdgenootjes en dan weer met oudere of jongere kinderen. Ze krijgen een band met elkaar en gaan vriendschappen aan. Ik zorg dat de inrichting van de ruimtes, het aanbod van spelmateriaal en activiteiten uitnodigt tot sociale interacties.
In een groep leren kinderen communiceren met
anderen, onderhandelen, problemen en conflicten oplossen, voor jezelf leren opkomen, samenwerken, samen delen en vooral samen plezier hebben.
Persoonlijke vaardigheden.
Met persoonlijke vaardigheden worden persoonskenmerken bedoeld als veerkracht, weerbaarheid, zelfvertrouwen, eigenwaarde, flexibiliteit en creativiteit in het omgaan met verschillende situaties. Het kind kan hierdoor problemen adequaat aanpakken en zich goed aanpassen aan veranderende omstandigheden. Door de manier waarop ik met de kinderen omga, hoe de kinderen in de groep met elkaar omgaan, door de inrichting van de ruimtes en door de mogelijkheden die het speelmateriaal en de activiteiten bieden, bevorder ik de persoonlijke competentie van het kind. Ik benader het kind respectvol en positief en geef het de ruimte om zelf of met elkaar kleine probleempjes op te lossen.
Ik kijk hierbij naar wat het kind zelf aankan en waar het aan toe is. Ik bouw voort op het ontwikkelingsniveau van het kind.